Fót

ismertető, Fóti képek, galéria




Fót

Fót város Pest megyében, a Dunakeszi kistérségben, a Gödöllői-dombság peremén, Budapesttől északra 17 km-re található. Lakossága 18 ezer fő. Nyugaton Dunakeszi, északkeleten Csomád és Veresegyház, keleten Mogyoród, délen pedig Budapest a legközelebbi település. Budapestről közvetlen út vezet Fótra, és elérhető az M3-as autópályáról Mogyoródnál letérve, vagy vasúton: Budapest-Vácrátót-Vác vonalon.


Fót gazdag történelmi múlttal és kultúrtörténeti emlékekkel rendelkező város. A település első sorban a hatalmas Károlyi-birtok átalakításával létrehozott gyermekvárosáról és romantikus stílusú négytornyos templomáról ismert.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


Fót rendkívül impozáns épületekkel (plébánia, iskola) övezett központjának épületeit Ybl Miklós tervezte. Az ország legszebb romantikus együttese jött ezzel itt létre.

A Károlyi kastély mai, romantikus elemekkel kevert klasszicista stílusú külső képét Ybl Miklós 1847-es átalakítási munkái nyomán nyerte el. Az egyemeletes épület főhomlokzata 100 m hosszú, főbejáratát hat oszlopon nyugvó timpanon emeli ki.

Az épületet 53 hektáros park veszi körül, ahová különleges növény- és faegyütteseket, halastavakat telepítettek. A parkban épült az ún. Orczy-kastély, vagy Kis-kastély. Károlyi István özvegye báró Orczy Mária építtette 1885-ben.

1957-től itt működött a fóti Gyermekváros, mely a későbbiekben átalakult a mai Károlyi István Gyermekközponttá.

A régi faluközpontban található a Károlyi kastélyon kívül a három egyház temploma, valamint kicsit arrébb a baptista imaház is. Fót legjelentősebb műemléke, a Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom).

Az 1825-55 között épült romantikus stílusú templom altemplomában a csodálatos márványszobrok, Tenerani alkotásain kívül a híres márványmozaik is itt található.

A község fölött, a Somlyó-hegy oldalában van Fáy András egykori présháza. Sok kortárs író volt itt vendég hajdan. Itt írta és szavalta el Vörösmarty a Fóti dalt 1842-ben, a szellemi élet kiválóságaiból álló baráti társaságának.

A présház mellett áll a Vörösmarty kunyhó. A Fáy házaspár alvó helyiségéül szolgáló szobáját a család híres vendégei saját kezűleg építették 1837-ben.

KULTÚRA


A Fóthoz tartozó Kisalagon található a Németh Kálmán Emlékház. A híres fafaragó művész és restaurátor házát már életében múzeummá varázsolta szobraival, faliképeivel.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, KIRÁNDULÓHELYEK


A város északi részét körülölelő Fóti-Somlyóban (287 m) kitűnő kirándulóhelyeket találunk. A Somlyó hegy nagy része országos jelentőségű természetvédelmi terület, melynek a sziklagyepek, löszpusztai növénytársulások mellett különleges lepkefaunája van.

A település magasabb pontja még délkeleten az István-hegy és északnyugaton a Kő-hegy. Fótot keresztül szeli a Mogyoródi-patak. A kastélyparkban található a Mogyoródi-patak felduzzasztásával nyert Hármas-tó.

Fót állóvizeihez tartozik még a Tőzeg-tó és a Nagy-tó, melynek levezető vize a Márton-patak. A Somlyó-tó (Nagy-tó) – mely sokáig strandként várta a fürdőzőket, mára azonban inkább már a horgászok birodalmává vált.

VÁROSTÖRTÉNET


A XI. századtól ugyan már lakott volt - ebből az időből származik elnevezésének mondája is -, de az első írásos forrás csak 1353-ban említi Folth-ot.

A XVI-XVII. században Fót török kézen volt, s bár egy időre a település neve mellé a "desertum" (laktlan puszta) megjelölés került, mégis sikerült átvészelnie a törökök pusztítását. A Rákóczi szabadságharc mély nyomot hagyott Fót életében, a helybéliek közül 14-en fegyvert is fogtak, s harcoltak Szabó Máté ezredében.

A XVIII. században Fót a Galánthai Fekete család birtokába került, majd 1808-ban gróf Károlyi József özvegye vette meg. Gróf Károlyi István irányításával 1848-ban megalakult a "Károlyi-huszárezred", s Fót lakosai is harcoltak a szabadságharcban.

A Károlyi család a XX. század közepéig fontos szerepet töltött be a település életében, fejlődésében. 1951-ben Kisalagot Fóthoz csatolták, s 1970. április 1-jével nagyközséggé nyilvánították.

2004. július 1-én Fót városi rangot kapott. Napjainkban a több mint 15.000 fős lakosságával Fót a főváros agglomerációs övezetének egyik jelentős városa.

Települések Fót közvetlen közelében

Települések Fót környékén